Přeskočit na hlavní obsah

Zajímavé

Run Berounka run - další závod z druhé strany

Když jsem na konci srpna pomáhala na Labi, bylo naprosto jasný, že ráda přiložím ruku k dílu i na dalším Mírově závodě. Na run Berounka run .  Jestli Labe kopíruje Vltavu, tak Berounka je originál. Šest běžců, šest úseků. Šest (víceméně) trailových půlmaratonů. 130km a nějakých 3000m převýšení. Na Labi jsem si zkusila trochu svých organizačních schopností a naplánovat předávky, přes noc na ně pomáhat rozvézt stany a na dvou předávkách (a kousku) být. Mluvit s běžcema, s ostatníma dobrovolníkama, hodně telefonovat, řešit problémy. Nespat. Víkend, kterej jsem sice dospávala asi dva týdny, ale zároveň z něj fakt dlouho žila.  Berounka byla jiná. Ale zase skvělá. A stejně jako na Labi se plány měnily z hodiny na hodinu. Původní plán byl kontrola dvou úseků a předávka, ale i to se změnilo. Pátek. Okolo třetí hodiny mě vyzvedává Pavel, další dobrovolník, se kterým jedeme kontrolovat dva úseky. Vzhledem k času tuším, že mě čeká víc běhu, než jsem chtěla. Ve čtyři fasuju fáborky, pár

Dýňové rizoto s krůtím masem


Ahoj podzime! Konečně je zpátky čas mých milovaných dýní a teplých večeří. Navíc když nevařím jen sobě, mám náladu a chuť si s jídlem trochu hrát. A tak jsem si v hlavě vytvořila plán na recept. Ale… Měl být s šalvějí! Jenže Billa zklamala a tak jsem improvizovala rozmarýnem. A povedlo se.
Recept nebude obsahovat nic odváženého – každá rýže si vyžádá jiný množství vývaru. A je to fakt snadný, i když to možná na první pohled zní složitě.


Suroviny na cca 3 porce:
  • rýže Arborio
  • suché bílé víno (lze vynechat)
  • kuřecí nebo zeleninový vývar
  • středně velká dýně (já použila máslovou)
  • rozmarýn
  • olivový olej
  • malá cibule
  • krůtí maso
  • koření (sůl, pepř, chilli)
  • smetana
  • parmezán


Dýni omyjeme, nakrájíme na kostky, přidáme pár snítek tymiánu a necháme péct na 180 stupňů okolo 30-40 minut. Cibuli nakrájíme na jemno a necháme zpěnit do růžovo-hněda na olivovém oleji. Přidáme rýži (já se množstvím řídím podle toho, jak je odměřeno na sáčku) a chvíli společně opékáme. K rýži přilijeme víno – asi tak dvě decky. Zbytek je fajn k večeři dopít. Je možné vynechat, ale právě víno dodává rizotu svou specifickou chuť. Necháme mírně vyvařit a začneme přidávat vývar. Já ho přidávám po naběračkách. Minimálně 15 minut vaříme a pak postupně ochutnáváme. Rýže by měla být lehounce na skus – ne moc a ne rozvařená. Správná konzistence by měla být taková, že pokud projdeme středem pánve/hrnce vařečkou, měla by se utvořit „pěšinka“, která se bude pomalu zatahovat. Vypneme a vsypeme hrst nastrouhaného parmezánu.
Až se nám upeče dýně, tak 2/3 rozmixujeme s deckou smetany v pyré. Zbytek dýně si necháme na zdobení. Dýňové pyré vmícháme do rizota a v případě potřeby přilijeme smetanu, dosolíme…
Krůtí prsa nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a přidáme chilli. Maso lehce zaprášíme moukou, aby se opékání zatáhlo a nevysušilo. Opečeme na pánvi a podáváme s rizotem.

Komentáře

Oblíbené příspěvky