Přeskočit na hlavní obsah

Zajímavé

Run Berounka run - další závod z druhé strany

Když jsem na konci srpna pomáhala na Labi, bylo naprosto jasný, že ráda přiložím ruku k dílu i na dalším Mírově závodě. Na run Berounka run .  Jestli Labe kopíruje Vltavu, tak Berounka je originál. Šest běžců, šest úseků. Šest (víceméně) trailových půlmaratonů. 130km a nějakých 3000m převýšení. Na Labi jsem si zkusila trochu svých organizačních schopností a naplánovat předávky, přes noc na ně pomáhat rozvézt stany a na dvou předávkách (a kousku) být. Mluvit s běžcema, s ostatníma dobrovolníkama, hodně telefonovat, řešit problémy. Nespat. Víkend, kterej jsem sice dospávala asi dva týdny, ale zároveň z něj fakt dlouho žila.  Berounka byla jiná. Ale zase skvělá. A stejně jako na Labi se plány měnily z hodiny na hodinu. Původní plán byl kontrola dvou úseků a předávka, ale i to se změnilo. Pátek. Okolo třetí hodiny mě vyzvedává Pavel, další dobrovolník, se kterým jedeme kontrolovat dva úseky. Vzhledem k času tuším, že mě čeká víc běhu, než jsem chtěla. Ve čtyři fasuju fáborky, pár

Mandlová panna cotta s ovocem


Všechny svoje kamarády uplácím večeřema a dortíkama. Tentokrát bylo v plánu menu o třech chodech a tak jsem chtěla dezert udělat jen nějaký lehký, studený a osvěžující. A protože mi na tom hodně záleželo, zkoušela jsem panna cottu dopředu. Kvůli chuti a servisu, protože jsem nechtěla tu tradiční tučnou, která bude jen ze smetany. A pro své testovací účely jsem udělala verzi úplně odlečenou.
1 sklenička (250ml)
3 plátky želatiny
180 ml mandlového mléka (na malinovou verzi jsem pak použila mandlové mléko a lactofree smetanu v poměru 1:1)

Vanilkové flavdrops (případně med - odlehčenou verzi jsem dělala bez medu, verzi pro kamarády se lžící medu na 4 porce)
(amaretto)
Hrst borůvek (nebo jiného ovoce)
60 ml vody
Kokosový sirup

Samozřejmě to jde i jednodušeji, ale já mám ráda, když jídlo skvěle vypadá. A tak je postup možná trochu zdlouhavý – ale to jen kvůli efektu 2 barev. Naprosto v klidu by se k panna cottě dala udělat horká nebo studená ovocná omáčka, popřípadě zasypat ztuhlou směs čerstvým ovoce. Ale já jsem tak trochu hračička.
Nejdříve je třeba udělat světlá vrstva. Na 10 minut jsem do mléka namočila 2 plátky želatiny. Zahřívala jsem do rozpuštění (směs by se ale neměla vařit). Pak jsem přilila trochu amaretta (pro výraznější mandlovou chuť, ale rozhodně není nutností) a osladila flavdrops. Po lehkém zchladnutí jsem nalila do nakloněné skleničky a čekala, než směs ztuhne.   
Stejný postup následoval i borůvkovou směsí. Borůvky jsem rozmixovala s vodou a osladila kokosovým sirupem a po rozpuštění a lehkém zchladnutí jsem nalila na vanilkovou směs a opět nechala tuhnout.


Komentáře

Oblíbené příspěvky